świecące kontrolki na desce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Konjad
    Classic
    • 2010
    • 34

Prawdopodobnie akumulator ma zwarcie w którejś z celi. Odpaliłeś na kable, akumulator się ruszył , zwarcie się "rozwarło" i znowu działa. Kup nowy akumulator.
  • jefry
    Rider
    • 2009
    • 411

Witam Ponownie w tym dziale.
    Stałem sie niedawno posiadaczem Skody Octavi`a II, silnik 2,0TDI...
    Wszystko było w porządku do wczoraj tj 27/12. Podczas jazdy na rozgrzanym silniku najpierw zapaliła sie kontrolka ASR pózniej ABS, dodatkowo zaciągnietego hamulca ręcznego.
    Po wyłączeniu silnika i włączeniu ponownie ( podczas tej samej jazdy ) objaw ustąpił.
    Dzisiaj problem sie ponowił ale zaświeciła sie kontrolka wspomagania + check silnika.
    Przejrzałem forum jest o bezpiecznika sprawdziłem są ok, akumulator z tego co miernik wskazał tez poprawnie. Na wszelki wypadek przeczyściłem akum. końcówki papierem ściernym to samo klemy i nic. Jedyna rzeczą której nie sprawdziłem są bezpieczniki w środku. ( jako że w Wawie pada śnieg to zrobię to w jakimś cieplejszym miejscu )

W bezpiecznikach sucho, przewody + masa maja sie ok. Silnik pracuje, kręci od ręki. Nie ma spadków obrotów jedynie, wskazówka paliwa lata jak oszalała... :?

Widziałem posty odnośnie przewodów itd itp ( jednak nie świeciło sie tam check engine i hamulec reczny ) dzwoniąc do Czech do skoda mlada boleslav powiedzieli żeby jednak udać sie na VAG`a. Może własnym sposobem coś pominąłem.

Dodam że ABS - BRAK, ASR - BRAK, Wspomaganie - jako że nie ma serwa ale jest elektromechaniczne - nie jest takie samo jak podczas tego gdy kontrolka sie nie świeciła.
    Światła kierunki mam.
    Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jefry, jednak zacznij od Vaga.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• jefry
        Rider
        • 2009
        • 411

Piotruś powiedz mi bo na załączonej stacyjce miałem 10,4 - 11,2 V powiedz mi ile może być na stanie działania u mnie było mało ok 11,8 -12,2 V wg. mnie szukam rozwiązania w akumulatorze wg mnie i wiedzy która mam powinno byc ok 14,4 V. A nie mam jak sprawdzić.

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jefry,
          podjedź na spota w wawce : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...d21d0cd#444200 (chłopaki zmienili na najbliższy miejsce) pewnie ktoś będzie miał VAG-a i przeskanuje autko .
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• jefry
            Rider
            • 2009
            • 411

Połczyńską mam rzut beretem - zawitam... o ile praca pozwoli... wtorek to jutro wiec podjadę może wyjadacze pomogą.

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Połczyńską mam rzut beretem - zawitam... o ile praca pozwoli... wtorek to jutro wiec podjadę może wyjadacze pomogą.
              a jak nie dasz rady podjechać na spota a będziesz mógł podjechać wieczorkiem do Wołomina to zapraszam.

Komentarz

• jefry
                Rider
                • 2009
                • 411

Hej hej o której ten spot ?? bo w poście nie wyczytałem ?? Do Wołomina, jak nie dam rady jutro podjechać na spot, to napisze na PW i umówimy sie na spotkanie i podjadę.

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jefry
                  Hej hej o której ten spot ?? bo w poście nie wyczytałem ??
                  w pierwszym poście jest o 20
                  Zamieszczone przez jefry
                  Do Wołomina, jak nie dam rady jutro podjechać na spot, to napisze na PW i umówimy sie na spotkanie i podjadę.
                  ok

Komentarz

• jefry
                    Rider
                    • 2009
                    • 411

Dzięki uprzejmości osoby z serwisu ( po godz pracy ) udało mi się na szybko zrobić diagnostykę. Wyszło że jest rąbnieta pompa układu ABS + sterownik. IMHO nie jest to prawda, jako że następnego dnia poszedł sie "kochać" prędkościomierz i trip count ( brak zliczania )na panelu głównym. Niestety nie dostałem kodów błędów - wiec utwierdza mnie to w tym przekonaniu że nie jest to do końca ABS ze sterownikiem. Na dniach poszukam kanału i zweryfikuje klocki cewki przy kołach.
                    Napięcia zweryfikowane są poprawne, ładowanie w normie, aku. sprawne.

Jak będę miał dane pełne co padło ( o ile uda sie to znaleźć - i nie będzie to komputer) albo co mogło być przyczyną poinformuje dla DW wszystkich. Myślę że taka informacja sie przyda.

[ Dodano: Pon 11 Sty, 10 20:57 ]
                    wiec problem prawdopodobnie rozwiązany czekam na części samochód przebadany do cna. Padła pompa ABS wraz z całym softem. Koszt wymiany w ASO 2500 - nowa, z czego wymontowana ( z dokładnie takimi samymi nr seryjnymi ) 500 + koszy przesyłki ( ( bez robocizny ) w środę będę wiedział co i jak ( informuje nie kradziona ale z samochodu po dzwonie ) pompa w pełni sprawna VAG odpowiada bo u mnie to nawet już błędy przestał zrzucać. Jeżeli komuś sie przyda to testy przebiegały :

1. bezpieczniki - zgodnie z tym co na forum - akumulator ( ładowanie już opisałem )
                    2. ciepłe miejsce ( bo mrozy są )
                    3. ładowanie
                    4. VAG
                    5. błąd - nie zwracał nawet charakterystyki
                    6. aktualnie wymiana.

[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 19:21 ]
                    Problem rozwiązany - wymiana pompy ABS`u przyniosła skutek - koszt z robocizną 750 PLN.

[ Dodano: Nie 17 Sty, 10 12:26 ]
                    A oto i winowajca ten po prawej z białą plamką ta plamka to wypalony moduł - poprostu wypaliło na wylot
                    link

Komentarz

• GrzegorzPL
                      Classic
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 16
                      • BGU 1.6 MPI 102 KM

Ja mam też problem z zapalającą się lampka ASR. Przy np. drugim odpaleniu auta , po postoju godzinę - dwie przy zdejmowaniu nogi z gazu - przeważnie przy tym, zapala się kontrolka ASR. Żeby ją zgasić muszę wyłączyć silnik. Czasami pomaga to na kilka dnia a czasami na kilka minut.
                      Już na gwarancji nie udało im się to usunąć . Po wymianie czujnika temperatury miałem spokój prawie rok, chyba tylko raz się zapaliła, i teraz wróciło.
                      Czy ktoś maiła coś takiego ??
                      :diabelski_usmiech
                      GrzegorzPL

Komentarz

Pracuję...